2015. október 2., péntek

Kivalásztások Rokonság Alapján (Rokonsági Szűrő) - Selections by Relationship (Relationship Filter)


- Hogyan érheted el?
a.) A "távcső" ikon, vagy a "Ctrl+F" billentyűk megnyomása után a megjelenő ablakban a "Fejlett Szűrő/Fókusz" gombra kattintva,
c.) Az 1.-essel jelzett ikonra, majd a "Fejlett >>" gombra kattintva,
b.) A "Keresés" menüből...

- Hol használhatod?
 A program bármely részében, ahol a kijelölt egyént nemcsak önmagában, hanem a rokonaival együttesen szeretnéd kiválasztani.

 
A "Kivalásztások Rokonság Alapján" szűrő lehetővé teszi számodra hogy hogy a kijelölt egyénnel való rokonságuk alapján egyéneket kiválassz, vagy visszavond a kiválasztásukat.

Egy még teljesebb leírást láthatsz a "Kiválasztások Egyesítési Eljárásokkal (Szűrt Lista)"-nál arról, hogy a Rokonsági Szűrő hogyan illeszkedik az egész Fejlett szűrési rendszerbe.


Rokoni kapcsolatban lévő egyének egy csoportjának kiválasztásához először válassz ki egy egyént a listában, akire alapozod a Rokonsági Szürődet. Azután válaszd ki a rokoni kapcsolat típusát a kiválasztott egyénre vonatkozóan, (pl. "Család", vagy "Ősök"). Több rendelkezésre álló rokoni kapcsolat típus van, úgymint:

 "Egyén": Csak a kijelölt egyén kiválasztása.

"Házaspár":  A kijelölt egyén és bármely házastársa(i) kiválasztása. Szabadon dönthetsz, hogy kiválasztod-e az összes házasságokat, vagy sem.

"Család": A kijelölt egyén, bármely házastársa(i), és gyermekei kiválasztása. Szabadon dönthetsz, hogy kiválasztod-e az összes házasságokat, vagy sem.

"Összes": Mindenki kiválasztása az adatbázisban.

"Minden kapcsolódó" kiválasztása: Mindenki, aki rokoni kapcsolatban van a kijelölt egyénnel. Általában ez MINDENKI az adatbázisban, de ez azt is kimutathatja, hogy vannak néhányan, akik nem kapcsolódnak.

"Ősök": Lehetővé teszi számodra, hogy meghatározd a kiválasztandó ősök generációinak számát, a leszármazottaik generációinak számát, és hogy (a kiválasztás) magába foglalja-e a leszármazottak házastársait is.

"Összes kapcsolódó Ősök" kiválasztása: A kijelölt egyén, és az egyén őseinek minden rokona. Ez nem tartalmazza a kiválasztott egyén házastársa(i)t, vagy ezen házastársak őseit, vagy az egyén gyermekeit. Ez az opció a családfád egy teljes ágát fogja kiválasztani.

"Leszármazottak": Lehetővé teszi, hogy meghatározd a kiválasztandó generációk számát, és hogy (a kiválasztás) magába foglalja-e a házastársakat is.


"Minden kapcsolódó leszármazott" kiválasztása: Az egyén és minden leszármazottja, és mindenki, aki kapcsolódik bármelyik  leszármazotthoz. Meg fogod kapni a leszármazottak házastársait, és ezen házastársak összes testvérét, őseit, stb. Ez az opció a családfád egy teljes ágát fogja kiválasztani.



A gombok:

"Kiválasztás": Kattints erre a gombra az egyének kiválasztásához (a fent leírtak szerint választott) aktív rokonsági kapcsolat alapján. Ahogy kiválasztod az egyén(eke)t a kiválasztottak teljes száma, az "Eredmény", a szakasz alján megjelenik.

"Kiv. visszavonás" (Kiválasztás visszavonása): Egyének kiválasztásának eltávolítása. Győződj meg róla, hogy a megfelelő egyént és rokoni kapcsolat típust jelölted ki, majd kattints a "Kiv. visszavonás" gombra.

"Tisztázás": Kattints a "Tisztázás" gombra, hogy töröld az összes egyén jelenlegi kiválasztását. Ezután senki sem lesz kiválasztva.

"Cserél <<": A "Cserél <<" gomb kicseréli (felülírja) a rokoni kapcsolat szűrt listáját, a "Mező Kiválasztások" listában kiválasztott egyénekkel, mintha azok egyenként kiválasztásra kerültek volna, majd törli a Mező Szűrő (Eredményét). Ez lehetővé teszi a Mező Szűrő  többszöri használatát, és a továbbiakban bővítheted, vagy szűkítheted a kiválasztott egyének számát.

Mindegyik lehetőség többször és tetszőleges kombinációban használható, amíg minden kívánt egyént ki nem jelölsz.

* * *

KÜLÖNLEGES ALKALMAZÁSI TIPP: Ha van egy rokonod, aki az "elsődleges gondozó"-ja a családfád egy bizonyos ágának, és időnként frissíteni szeretnéd ezt az ágat a családfádban, ettől a rokontól (beszerezve az újabb adatokat), akkor használhatod ezt a képességet, hogy fájdalommentesen elvégezd ezeket a frissítéseket. A következő módon:

Válaszd ki az adatbázisodban a megfelelő személyt. Lehet ez egy olyan nagyapa, akinek az "elsődleges gondozó" vezeti a hivatalos családi feljegyzését, vagy lehet egy unokahúg, aki nyomon követi az összes utódait, és te szeretnéd frissíteni az adatokat, ahogy a család nő.

Válaszd az "Összes kapcsolódó ősök" vagy a "Minden kapcsolódó leszármazott" közül az egyiket.

Azután kattints a "Kiválasztás" gombra. Így most a családfa egész ágát kiválasztottad.

Ha szeretnéd visszavonni ezen családfa egy al-ágának a kiválasztását, kövesd a fenti három lépést, de (a végén) kattints a "Kiv. visszavonás" gombra ennél a csoportnál.

Amint megvan a megfelelő kiválasztott csoport, kattints a "Törlés" gombra. Ez lemetsz egy ágat a családfádról. ÓVATOSAN HASZNÁLD EZT A FUNKCIÓT. Érdemes még a lemetszés előtt kivinni (exportálni) ezt a kiválasztást, vagy legalább egy biztonsági mentést készíteni az adatbázisodról.

Ezután hozd be (importáld) az adatokat az "elsődleges gondozó"-tól. Most már ki tudod cserélni az összes adatot az egyesítés elvesztése nélkül.

Végül újra össze kell kapcsolnod a személy új példányát, akit eredetileg kiválasztottál, beillesztve a helyére az adatbázisodban (mint gyermeket a szüleihez, vagy mint házastársat egy házasságba), és a családfád ezzel frissítve lesz.


EGY MEGJEGYZÉS A BIZTONSÁG KEDVÉÉRT: Ha az "Összes kapcsolódó ősök"-et, vagy "Minden kapcsolódó leszármazott"-at választod, és vannak házassági kapcsolatok ("intermarrying") e két csoport között, akkor ugyanaz lesz a végeredmény, mint a "Minden kapcsolódó" esetén. Ebben az esetben átmenetileg szükséges lehet szétválasztani egy vagy több kulcsfontosságú házasságot, majd végrehajtani a kívánt műveleteket a csoporton, azután újra összekötni az ilyen házasságokat.

Mindenki kiválasztásának visszavonásához a rokoni kapcsolati listában, állítsd be a kapcsolat típusát "Összes"-re, és nyomd meg a "Kiv. visszavonás" gombot, vagy a "Tisztázás"-t a "...Rokonság..." részben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése